Ordet alkoholist får många att tänka på de ofta ganska slitna figurerna som kan sitta på bänken på torget, eller de som hänger på låset när Systemet öppnar på måndagmorgonen. Men det är bara en liten del av alla alkoholister som omfattas av denna bild. Det finns så många andra som också är alkoholister, men som fortfarande kan, eller i alla fall försöker dölja sitt beroende för omgivningen. Det är skämmigt att vara alkoholist, det är vanligt att förneka sina problem hellre än att ta tag i dem.

Alkoholberoende är en sjukdom och precis som med många andra sjukdomar kan symptomen variera. Det finns personer som sköter sitt arbete perfekt men ägnar helgerna åt att dricka stora mängder alkohol, det finns personer som rutinmässigt dricker ett antal glas vin varje kväll för att koppla av och det finns personer som inte riktigt märker när de är berusade, de blir så avtrubbade att de riskerar andras liv genom att bli våldsamma eller köra bil med alkohol i kroppen. Alla de här personerna har ett problematiskt förhållande till alkoholen och låter den ta lite för stor plats i livet.

Plötsligt blir det väldigt många skäl till att ta fram flaskan, något ska firas, något ska glömmas eller så behövs den för att koppla av. Den blir en snuttefilt som används för att klara av tillvaron och ordet ”självmedicinering” nämns då och då i detta sammanhang. Och när denna medicinering pågått en tid behövs ännu mer medicin. Det blir konsekvenser som kanske är svåra att hantera och för att dämpa ångesten behövs mer och mer vartefter. Då är beroendet ett faktum, då blir suget efter ännu ett glas svårt att motstå.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *