Rädda ekonomin när alkoholen gått för långt

Att vara beroende av alkohol innebär oftast en försämrad ekonomi av den enkla anledningen att det blir svårt att behålla ett riktigt jobb när alkoholen tar upp en stor del av ens vakna tid. Därför är det många med alkoholproblem som även har ekonomiska problem och det kan i sin tur leda till ännu större problem med alkoholen. Genom att ta tag i sin ekonomiska situation kan man rädda sig ur en situation som hade kunnat bli väldigt tragisk.

Tre sätt att rädda ekonomin som alkoholberoende

Precis som många andra typer av beroenden, kostar alkoholberoendet en hel del pengar. Det i sig kan leda till ekonomiska problem, men den främsta anledningen till att den med alkoholproblem ofta drabbas av en försämrad ekonomi beror på att det blir svårt att sköta vanliga rutiner. Att gå till ett arbete och sköta sina arbetsuppgifter blir näst intill en omöjlig uppgift för den som är djupt nere i alkoholberoendet. Den ekonomiska situationen blir därför ofta lidande och många med alkoholproblem hamnar snabbt i en ond spiral. Att ta hand om sin ekonomi är det främsta verktyget för att räta upp sin situation, förutom att försöka bli av med själva beroendet för att spara pengar. Utöver det kan man försöka att:

  • Sälja guld och värdefulla smycken.

Det är inte ovanligt att den med alkoholproblem glömmer att betala räkningarna. Obetalda räkningar är en tickande bomb då det i värsta fall kan leda till hemlöshet, speciellt om det är hyran man ligger efter med. Att sälja guld och andra värdefulla smycken är därför ett sätt att få pengar till att kunna betala en räkning snabbt och utan risker.

  • Låta någon annan sköta ekonomin.

Det kan vara ett svårt steg att ta, men om man inte själv kan hantera sina pengar på ett sunt sätt, kan det vara bättre att låta någon annan sköta ens ekonomi. Låt någon du har stort förtroende för administrera hela eller delar av din ekonomi så att du inte riskerar att köpa alkohol för hela lönen eller riskerar att få obetalda räkningar.

  • Fixa autogiro.

Om man har lätt för att glömma bort sina räkningar, men samtidigt inte vill att någon annan ska sköta ens ekonomi, kan man skaffa autogiro för alla viktiga utbetalningar. Hyran, el och internet är det viktigaste att betala och bör därför betalas med autogiro. Då slipper man att tänka på att betala sina räkningar och slipper oroa sig över det.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *