Lite bubbel till fest och en öl till fotbollsmatchen. Ett gott vin till helgmiddagen och nubbe till sillen. Alkohol i olika former har blivit något som nästan alltid kommer fram i vissa sammanhang. Det kan skapa både festkänsla och god stämning så länge det hanteras på rätt sätt och i lagom mängd. Men vad är egentligen lagom?

After Work med jobbet

Att samlas på fredagseftermiddagen och ta ett glas med arbetskamraterna kan vara trevligt, det blir ofta ett tillfälle att lära känna dem lite mer och prata om annat än sådant som berör jobbet. En öl kan vara lagom för några medan andra kanske tar både ett och två glas till och tycker det är lagom. Någon väljer alkoholfritt av personliga skäl och det kan anses lite tråkigt att inte dricka med gänget. Det blir ett grupptryck som kan vara svårt att motstå. Samma grupptryck förekommer nästan aldrig när det gäller den som dricker för mycket.

Nej, Kalle! Nu måste du faktiskt dricka alkoholfritt. Det blir så jobbigt när du blir berusad. Tänk på oss andra nu och skippa ölen. Nej, så är det sällan någon som säger. Och det manar till eftertanke. Varför är det så lätt att uppmana någon att dricka alkohol men så svårt att säga till när det blir för mycket?

Alkoholens kostnader

Kostnader kan räknas i pengar och de kan räknas i otrygghet och lidande. Det är många barn som inte kan känna sig trygga hemma på grund av att föräldrarna missbrukar alkohol. Vanskötsel eller våld är vanligt i många sådana hem och barnen får ta ett orimligt stort ansvar redan från tidig ålder. Det här är konsekvenser som inte är direkt mätbara, däremot går det att mäta de kostnader som alkoholen beräknas kosta vårt samhälle. Missbruksvård, alkoholrelaterade vårdbesök, misshandel och produktionsbortfall är sådant som påverkas. Sammantaget beräknas det kosta över 100 miljarder varje år. Det är enorma belopp det handlar om sammantaget även om man räknar bort det personliga lidandet för den som drabbas och människorna runt omkring.

Alkohol i ett historiskt perspektiv

Att göra jästa drycker som innehåller alkohol är inget nytt. Tvärtom. I Sverige gjordes mjöd flera hundra år före Kristus och vintillverkning hade då redan funnits länge i sydligare länder. Under medeltiden drack många alkoholhaltiga drycker helt enkelt för att det rådde brist på rent vatten främst i städerna.

Starksprit användes länge som läkemedel för lite av varje och såldes länge på apotek. I slutet på 1700-talet gjorde Gustav III ett försök att förbjuda hembränningen utan större framgång. I början av 1900-talet var nykterhetsrörelsen stark. Motboken reglerade ganska länge vem som fick köpa alkohol och hur mycket, men den skrotades 1955. Sedan dess har inköpsåldern sänkts och reglerna om marknadsföring skärpts. Svenskarna har blivit mer och mer intresserade av kvalitetsvin även om många åker utomlands för att köpa billigt och mycket av både öl och sprit. Systembolaget är fortfarande ensam detaljist på marknaden men Sverige har idag en blygsam men relativt framgångsrik vinproduktion och många lokala ölbryggerier.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *