Blir alkoholberoende vanligare med näthandeln?

Under många, många år har det endast kunnat köpas vin och alkohol på Systembolaget som har monopol. Numera går det också att köpa vin på nätet och få hem varorna med hemleverans eller till ett ombud. Är detta en bra utveckling eller ökar alkoholberoendet då? Det ska vi kika närmare på.

Alla som bor i Sverige vet hur frustrerande det kan vara att stå i kö till Systembolaget eller komma på en lördag kväll efter kl 15 att man inte har vin hemma och borde ha köpt det innan bolaget stängde. Men numera kan du också köpa vin på nätet hos exempelvis Vinoteket. Även här måste du ha fyllt 20 år och identifiera dig innan du börjar handla. Och du kommer inte ifrån alkoholskatten bara för att du köper vin på nätet. Det finns dock regler att följa – alkohollagringen från företaget ska ske utomlands och de ska betala in skatt i Sverige för att få sälja där. Men visst är det skönt att kunna handla även alkohol online.

Kan näthandeln påverka alkoholberoende till det sämre?

Man kan kanske tro att svenskarnas alkoholvanor har blivit värre i samband med att näthandeln också öppnade upp för vin och sprit. Men riktigt så har det inte blivit. De senaste 15 åren har istället alkoholkonsumtionen minskat, enligt Folkhälsomyndigheten. Detta gäller framför allt vuxnas konsumtion. Istället har äldres alkoholkonsumtion ökat. Även skolelevernas statistik har förbättrats. Det faktum att man kan köpa vin på nätet innebär alltså inte att man kommer att konsumera mer alkohol. Det kanske även kan vara så att eftersom det tar ett tag att få hem varorna så kan suget minska till skillnad mot om man hade köpt sina varor direkt från Systemet, tar hem dem och börjar dricka med en gång.

Att tänka på när du köper vin online

För det första ska du köpa vin på nätet från en seriös aktör och även en som kan det där med viner. Utbudet är ofta väldigt stort, ofta större än på Systemet vilket gör att du kan bli en riktig vinkännare till slut. Se gärna till så att skatt, moms och fraktavgift ingår i priset, annars kan det bli dyrare när du väl har beställt.

När du köper vin från Vinoteket kan du vara säker på att få hem de bästa varorna och där alla priser är korrekta. Vinoteket är en seriös aktör som har goda omdömen på nätet av andra kunder. Eftersom de har funnits på marknaden ända sedan 2004 har de en bred erfarenhet av olika slags viner och regioner så att du som kund ska få det bästa urvalet. Oavsett var du bor i Sverige kan du beställa vin från deras sortiment.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *